Vigyázzunk gyermekeinkre, és védjük meg őket a kiszolgáltatottságtól!

„Ne lehessen 14 éven aluliak számára full kontakt küzdelmeket szervezni Magyarországon! A szabálytalan küzdősportesemények szervezésétől élesen elhatárolódunk!” – hangsúlyozta dr. Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke azon a megbeszélésen, amelyen több, az olimpián nem szereplő küzdősport hazai szövetségének elnöke írt alá együttműködési megállapodást a kiskorúak védelmében. A HEGYEM maximális támogatásáról biztosítja a kezdeményezést, és minden lehetséges fórumon felhívja a figyelmet: a gyerekek ringbeli verekedése se nem sport, se nem budo… Aki ezt lehetővé veszi, aki ezt támogatja, aki ezt végig nézi, az nincs tisztában a harcművészetek lényegével.

A deklaráció régóta érlelődött, a cselekvést az elmúlt hétvégén történt MMA-eseményen történt súlyos gyermeksérülések gyorsították fel – egy gyermeknek leszakadt a tüdeje mérkőzés közben.
A megállapodást a hazai karate, a kempo, a kick-box, a kung-fu és wushu, a sumo, a nanbudo, továbbá a közös, kendo, laido és jodo szövetség vezető képviselői látták el kézjegyükkel. Az aláírók más sportágak, szövetségek csatlakozását is várják.

„Lehetetlennek tartjuk, hogy 6-8-9 éves gyerekek verekedjenek egymás ellen. Magyarországon még a kutyaviadalokat is tiltják, a kiskorúak full kontakt-küzdelmeit nem szabad engedni!” – emelte ki a Magyar Kick-Box Szövetség elnöke, Leyrer Richárd.

Az aláírók vállalják, hogy sportágukban rendezett utánpótláskorú rendezvények esetén mindent elkövetnek a sportolók egészségének védelme érdekében, és törekszenek arra, hogy a sérülésveszélyeket csökkentsék.
Megakadályozzák, hogy hivatalos szakmai képesítés nélküli edzők, sportoktatók tevékenykedhessenek, folyamatosan ösztönzik a képesített edzői állomány továbbképzését. Kölcsönösen fellépnek az illegálisan működő edzőtermek és az azokat működtetők tevékenysége ellen és erről egymást, valamint a közvéleményt informálják. Megakadályozzák, hogy a szövetségükhöz tartozó sportolók az állami sportirányítás által el nem ismert szervezetek, egyesületek rendezvényein bármely minőségben részt vegyenek és részvételükkel legitimálják azokat. Saját rendezvényeiken nem engedélyezik azok részvételét, akik nem hivatalosan elismert sportszervezetekhez tartoznak. Egymást, valamint az állami sportirányítás helyi szerveit folyamatosan informálják, amennyiben bármely illegális sporttevékenység jutott tudomásukra. Törekszenek arra, hogy a nem megengedett módon sportolók, a jogszabályszerű működés feltételeinek ellenőrzött elfogadása után, legális keretek között tevékenykedhessenek tovább.

Dr. Mészáros János karateelnök, a HEGYEM diplomatája a versenyek előzetes regisztrációjára hívta fel a figyelmet.
„A karateszövetségben megvannak a versenyszervezés szabályai, a rendezőknek időben kell regisztrálni az eseményüket, pontos kritériumok mentén. A rendezési feltételeket kormány- vagy miniszteri rendelet kidolgozásával lehetne egységesíteni.”

Lacza Ádám Illés, a kempósok elnöke szankció bevezetését szorgalmazta. „A pénzbírság, az eltiltás jelentős visszatartó erőt jelenthet.” Juhász Gábor, a kick-box szövetség képviseletében javasolta egy közös online felület kialakítását, mely szakmai átláthatóságot biztosítana, valamint a szülőknek teljes körő, védjeggyel ellátott, hiteles tájékoztatást nyújthatna. Király István kick-box edző a kiskorúak veszélyeztetésével kapcsolatban a büntetőügyi felelősséget vetette fel. Vojvoda György a sporteseményt, mint terméket aposztrofálta. „A termék a fogyasztóvédelem látókörében ellenőrizhető, szabálytalanság esetén büntethető” – mondta a thai-box vezetőbíró, majd a licences edzői végzettség, a szerződött, specializálódott egészségügyi háttér igényének adott hangot.

Fejér Gábor kung-fu elnök a sportszakma védelmében az aláírást követő további lépéseket, a feladatok kiosztását, a jogi környezet megteremtését szorgalmazta.

Leyrer Richárd zárásként elmondta, a Magyar Edzők Társasága (MET) megfelelő szakmai fórumot jelenthet. „A szervezeten belül működik a küzdősport szekció, ennek vezetője Zrínyi Miklós mesteredző.
A MET eleve védjegy, az ide tartozás biztos garanciát, szakmai és etikai hátteret jelenthet a szakmaiság tekintetében is.”

A Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalom egyetért az aláírókkal, és teljes körű támogatásáról biztosítja a kezdeményezést.

Alapvető érdekünk, hogy a harcművészetekkel foglalkozó gyermekeink biztonságban legyenek, és soha, semmilyen körülmények között ne legyenek kitéve veszélyhelyzeteknek, életkoruk pedig soha, semmilyen körülmények között ne tegye őket kiszolgáltatottá.