Világhíres harcművész legenda állt mögénk

Meghajol, amikor kezet fog. A 72 éves Soshi Koshiro Tanaka a távol-keleti harcművészetek legendás alakja. A Rambo III. világhírű akciófilm az ő életét varázsolja elénk, de ezen kívül se szeri, se száma azoknak a könyveknek és filmeknek, amelyek élettörténetének epizódjait dolgozzák fel. Tanaka Nagymester Magyaroszágon járt, és mostantól a HEGYEM nagykövete.

Az egykori kyokushin harcos, a Hiko Ryu önvédelmi stílus alapítója az idén a negyvenéves születésnapját ünneplő magyar karate Jubileumi Magyar Bajnokság díszvendége volt, de emellett több szemináriumot is tartott.

Ezen kívül átvette a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Nonprofit Kft. Diplomata Megbízólevelét.

A Nagymester Shihan Kiyoshi Takeuchi (5. DAN) valamint Hiroshi Akiyama mester társaságában érkezett Magyarországra, és a karateünnepségek, fogadások mellett több szemináriumon is részt vett. Az érdeklődőknek volt mit tanulniuk, mivel Tanaka mester azon szamurájok egyike, akik még ma is aktívak, pályaművük pedig garantálja, hogy a tanítványok hasznos dolgokat sajátíthatnak el a „tanórákon”.

Soshi Koshiro Tanaka 1940-ben született; a kezdeti kyokushin karate tanulmányok abszolválása után egyéb harcművészeti ismereteket is elsajátított. Így ma már a judo, a jukendo, az iaido, a wado ryu, a kung-fu és a fui ryu stílusok avatott ismerőinek számít; a tudásanyag az általa alapított Hiko Ryu önvédelmi stílusban manifesztálódott.

Tanaka mestert sokáig az „afgán szamuráj”-ként is emlegették, mivel 1980-ban Afganisztánban harcolt a szovjet megszállás ellen. Az ottani és akkori évek inspirálták a Rambo III. főszereplőjének történetét, amely végérvényesen meghozta neki a világhírnevet. Ezzel párhuzamosan, illetve ezt kihasználva Tanaka Nagymester az egész világot beutazva terjesztette oktatási módszerét. Nem sikertelenül: a Hiko Ryu számos országban a katonai és rendőri kiképzések alapja. A realisztikus közelharc-önvédelmi stílust a thaiföldi drogellenes különítménynél, a fülöp-szigeteki rendőri SWAT egységeknél, valamint a Dalai Láma testőrségénél is alkalmazzák.

A delegáció tagjai több fórumon elmondták: meglepetéssel és örömmel látják, hogy Magyarországon értik és érzik a „bushido” (a szamurájok kódexe) tantételeit, és ezt fontos visszaigazolásnak tartják.

Soshi Koshiro Tanaka Nagymester életében a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Nonprofit Kft. (HEGYEM) is írt egy epizódot.

A Nagymester ugyanis örömmel és tisztelettel elfogadta a HEGYEM Diplomata Megbízólevelét, ezzel téve hitet a szervezet szándékai mellett. A HEGYEM hitvallásának terjesztésére felkérte Shihan Kiyoshi Takeuchi mestert is, aki szintén elfogadta a megbízatást.


Erdei Zsolt kétszeres világbajnok profi ökölvívónk, a HEGYEM nagykövete szintén találkozhatott a szamurájokkal. A zárt körű találkozón Tanaka Nagymester bemutatót tartott, majd a házigazda, Gubacsi Attila a közeli Kálvári-dombra invitálta a harcosokat egy közös meditációra.

„Tanaka mester nagy tudású és bölcs ember. A közös programra, a meditációra egy életen át fogok emlékezni, hiszen nem mindenki mondhatja el magáról, hogy egy igaz szamurájjal meditált. A sushiebéd pedig stílszerű zárásnak bizonyult” – nyilatkozta a találkozó után Madár.