Tábori napló III.: Amikor a törpék igazán örülnek a nagyoknak

III. HEGYEM Szeretet Tábor, Salgóbánya

A tábor második napja a Nagykövetek és a különleges vendégek napja volt a salgóbányai HEGYEM táborban. Pártos Csilla és Erdei Zsolt hozták a formájukat. Előbbi lenyűgöző jógagyarkolatokat hozott magával, utóbbi pedig újra bizonyította: csibészség nélkül még egyetlen bokszoló sem jutott fel a csúcsra. Mindezek mellett óriási megtiszteltés volt a HEGYEM számára, hogy a táborban üdvözölhettük Shihan Kálóczi József (5. DAN), Bódi István (3. DAN) és Kalmár Árpád (4. DAN) kyokushin karatemestereket, akik vitathatatlanul a tábor egyik legértékesebb edzésnapját celebrálták a gyerekeknek.

Ébredés, nyújtózkodás, ásítás, séta, meditáció, felébredés, reggeli, lazítás, öltözés, majd közös edzés a sok kis apró láb által kitaposott központi réten… – a HEGYEM tábori napjai mindig ezekkel a jelenetekkel indultak.

A délelőtti központi edzés kiemelt jelentőséggel bírt: a táborvezetők ekkor ismertették a napi programot, bemutatkoztak az aznapi vendégek, és természetesen mindig elhangzott a HEGYEM tíz pontja is, mielőtt a kölcsönös tiszteletadás jegyében a gyerekek megölelték párjukat, és felkészültek az edzésmunka hatékony végrehajtására.
Kedden különösen sokszínű repertoár várt rájuk.

Ezen a napon a Nagykövetek is csatlakoztak a csapathoz: Pártos Csilla, a Chili Jóga alapítója érkezett elsőként, majd befutott Erdei „Madár” Zsolt is – a két „szülőt” hangosan és mosolyogva üdvözöltek a táborlakók és a mesterek.

A két Nagykövet mellett Kálóczi József (5. DAN), Bódi István (3. DAN) és Kalmár Árpád (4. DAN) kyokushin karatemesterek is megérkeztek, így alkalom és mód nyílt arra, hogy a közös gyakorlatok mellett kiscsoportos foglalkozásokat is rendezzenek a táborvezetők.
Az ötlet után jött a megvalósítás: a közös, Pártos Csilla által levezényelt bemelegítés után a kicsik Kálóczi mestert követve, a tornaterembe vonultak, a nagyobbak pedig Bódi István és Erdei Zsolt közös edzésprogramját követhették végig.
Azt gondoljunk, nem alakulhatott volna jobban a csoportosítás.

A gyermekek és a harcművészetek kapcsolatáról Kálóczi Józsefnél senki sem tud többet ebben az országban. A mester olyan metodika szerint tanítja a gyerekeket, amely a játékra, a játékosságra támaszkodik.
Aki nem láthatta, az képzelje el, milyen az, amikor több tucat gyermek játszik jobbnál jobb, ötletesebbnél ötletesebb játékokat, és a végén senki sem akarja abbahagyni az edzést…

A nagyobbak ebből kimaradtak ugyan, abból viszont nem, hogy a sokat tapasztalt Bódi Sensei és Erdei Zsolt hogyan demonstrálja a hatékony támadás és védekezés fortélyait. A két harcművész részletesen, alaposan elmagyarázva tálalta a tudást, amelyet szemmel láthatóan élvezettel és haszonnal abszolváltak a HEGYEM-tanoncok.

Háromfogásos ebéd, tusolás, röpke szieszta, tollaslabdázás, kergetőzés, öltözés, majd közös edzés a sok kis apró láb által kitaposott központi réten… – a HEGYEM tábori napjai mindig ezekkel a jelenetekkel folytatódtak délután.

Kedden sem volt másként.
A központi irányítást ezúttal Kalmár Árpád vette át, és míg a törpék Csillával egy kicsiny réten próbálták ki a különleges, az elmére és a testre egyaránt jótékony hatással bíró jógagyarkolatokat, addig a többiek a mentális és a fizikai felkészültség kölcsönösen egymást segítő elemeiről hallgathatták a Magyarországi Harci Művészetek Össz-szövetségének főtitkárát.

Előadását hol Kovács István, hol Bódi István, hol Erdei Zsolt egészítette ki – a mesterek remekül érzékeltették, hogy csak az lehet igazán eredményes és hatékony harcművész, aki mindenre nyitott és kíváncsi.

A beszámolónkból nem maradhat ki, hogy kedden minden gyermek egy komplett egészségügyi szűrésen is átesett. A Generali jóvoltából egy „egészségbusz” érkezett a táborba, amely lehetőséget teremtett arra, hogy a hétköznapokban sokat nélkülöző lurkóinkat alaposan megvizsgálják.

Vérnyomásmérés, vércukorszint-mérés, szem- és bőrgyógyászati vizsgálatok, tetstzsír-szálakék meghatározás… – a szakemberek igyekeztek mindenre kiterjedően feltéképezni a gyerekeink állapotát.
És ami a legfontosabb: ahol gubancot észleltek, ott tanácsadás követte az eredmények kiértékelését.

Az a lényeg, hogy jól vagyunk, de szeretnénk, ha ez később is így maradna…:)))