Somogydöröcskei budotábor – Játékosan, de nem játékként…

Somogydöröcskén tartották azt a tábort, amelybe huszonnégy állami gondozott, nevelőszülőnél élő gyermek mellett huszonnégy Miskolc környéki árvízkárosult is eljuthatott a HEGYEM és Fészek Egyesület segítségével. A tábort az a Sensei Kálóczi József (4. Dan) vezette, akinek nevéhez és elkötelezett munkájához páratlan érdemek fűződnek.

A siófoki Budoka Kyokushin Karate Klub alapító-, vezető mestere Kálóczi József naponta másfél órás edzést tartott a lurkóknak. Mivel a tábor előtt egyetlen gyerek sem ismerte és gyakorolta a kyokushin karatét, a mester játékos formában próbálta bevezetni a gyerekeket a mozdulatok és a „harcművészeti életvezetés” rejtelmeibe.

52_0

53_0

Ha „játékos formáról” is beszélünk, egyetlen tábori edzés sem volt gyerekjáték: a pajzsos gyakorlatok, a védőfelszerelésben végrehajtott küzdelmek, valamint a formagyakorlatok méltóképpen és hatékonyan prezentálták a kyokushin karate lényegét. Kálóczi mestert négy karatékája kísérte el a táborba, akik tapasztalt és lelkes harcosokként segítették az edzéseket.

Sensei Kálóczi József (4. Dan) szakedző, testnevelő, a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnökségének és Dankollégiumának tagja, a siófoki Budoka Kyokushin Karate Klub alapítója és vezetője. A magyar válogatott tagjaként hazai és nemzetközi versenyek helyezettje; 1996-ban teljesítette az 50 ellenfél (!) elleni küzdelmet. Jelenleg a Testnevelési Egyetemen szakág-szakvezető; 29 éve a Budoka irányítója.

54_0

55_0

Azé a siófoki klubbé, amely már 29 éve meghatározó szereplője a balatoni karateéletnek. A klub létszáma jelenleg 100-120 fő, ami magában foglalja a testnevelés-tagozatos osztályt és a környező városokban, falvakban létrehozott klubok tagjait is.
A Budoka a kyokushin karate oktatásán túl mindig törekedett arra, hogy a család minden tagját bevonja az általa szervezett sportakciókba. Így a békedemonstrációk (Balaton Békefutások) és a sporttáborok nagyszerű kezdeményezései ezreket ismertettek meg a karatéval és a magyar tenger szépségeivel.

Sportprogramjaink támogatására később létrehozták a Siófoki Diáksport Alapítványt, de büszkeségre okot adó eredményeik között tarthatjuk számon, hogy az önvédelem oktatását kiterjesztették a helyi általános iskolára is: az alsó tagozatosak részére készült oktatóanyag alapján – 1996-ról – az önvédelem teret kapott az iskolai testnevelésben is. Jelenleg a siófoki I. sz. Vak Bottyán János Általános Iskola elsős testnevelés-tagozatos osztályában heti 2×1 órában oktatnak önvédelmi ismereteket.

56_0

Ismerjék meg a siófoki Budoka Kyokushin Karate Klubot:
www.budoka.hu