Soha nem látott karácsony

Bemutatjuk a HEGYEM gyerekeit – II.

Dorina harmadik gyermekként született a Dér családba, de csak egy testvére van… A család ugyanis egy 16 évvel ezelőtti autóbalesetben elveszítette az első jövevényt, így Dorinának most egyetlen tesó, Dominik segít, ha segítségre van szüksége. Mindketten kitűnő tanulók, és mindketten elkezdék azt az utat járni, amit a HEGYEM a nehéz sorban élő gyermekeknek ajánlani tud.

“Kamaszkoromban elváltak a szüleim, és sokáig a nagymamámmal, dédivel, testvéremmel és édesanyámmal éltünk egy komfortnélküli családi házban. A férjem – elvált ember lévén – előző házasságából született két gyermeke után hosszú évekig tartásdíjat fizetett” – enged bepillantást Dorina és Dominik édesanyja abba, hogy milyen előtörténete volt annak a sztorinak, amely végén a HEGYEM segítőkezet nyújtott.

A közös sztorink úgy indult, hogy a családnak adódott egy lehetőség, aminek kapcsán apa és anya úgy döntöttek: sokszámjegyű hitelt vesznek fel.

Tehették, mert mindkettőjüknek 2-2 jól fizető munkahelye volt. A pénzből szép családi házat vásároltak, de a világgazdaság erősebb volt, mint a saját szobák megtartását célzó akarat: a négy munkahelyből három eltűnt, a hiteleket nem tudták fizetni.

A HEGYEM-ről a egy adósságkezelő cég ügyintézőjétől hallottak először.

„Segítőkészen elmondta, hogy milyen lehetőségeim vannak a tartozás megfizetésével, és hogy hallottam-e esetleg a mozgalomról, mert talán ők tudnának segítséget nyújtani. Ez 2010 novemberében volt” – idézi fel Ildi kapcsolatunk első mozzanatát.

Tudjuk, hogy nincsenek véletlenek: amellett, hogy az ügyintézőnek pontos információi voltak, közvetlen az adósságkezelő beszélgetés előtt – tőlünk még teljesen függetlenül – Dorina ninjutsu edzésekre kezdett járni, mert úgy érezte: lelkének és testének is jót tesz a mozgás. Az első élmények lenyűgözőek voltak, így nem véletlen, hogy az otthoni mesélések hatására Dominik is elkezdte az edzéseket.

A HEGYEM-nek íródott e-mailhez bátortalanul fogott neki az anyuka – nehezen tárta fel a problémákat egy “idegennek”, de mi “postafordultával” válaszoltunk: kértük, töltsék ki az pályázti adatlapokat.

„Aztán karácsony előtt jött egy telefon, hogy miben tudnának nekünk segíteni, és ezeket a szavakat írva, most is könnybe lábad a szemem. Megszólalni sem tudok… Olyan karácsonyt varázsoltak nekünk, amiről álmodni sem mertünk” – folytatódik a történet, amit innentől kezdve németül is írhatnánk, mivel Dorina a HEGYEM-től Karácsonyra szótárakat is kapott, hogy született nyelvtehetségét minél jobban tudja kiaknázni.

A szándék erdeményt hozott: Dorina azóta sorban nyeri a nyelvismereti versenyeket.

És nem egy jól kivitelezett gánccsal, és nem egy csípődobással…