MHMÖSZ Gála: Bemutatkozott a HEGYEM

A Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetségének február végi rendezvénye méltóképpen ünnepelte meg a magyar harcművészeket: a bemutatók, a nyílt edzések és a japán kultúra gyöngyszemeit felvonultató „tárlatok” komoly hátteret festettek. És…rólunk ott esett szó először…

Illusztris színfalak közt tartotta a Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetsége éves fesztiválját és gáláját, amely egy új kezdeményezés bejelentésének színhelye is volt egyben. A Sporttemplomban ebben az évben is összegyűltek hazánk legjobb harcművészei, a mesterek, vezetők, tanítványok és sportolók, hogy bemutassák: miért tartják a világ legjobbjai közt számon őket.

4_0

Már reggeltől kezdve látványos „előadásokon” csodálhattuk a különböző stílusok bemutatóit és nyílt edzéseit.
A shaolin- és wushu-harcosok mellett javarészt a japán stílusok foglalták el a tatamit. Aikido, judo, sumo, shinkendo és karate bemutatóedzéseken próbálhatták ki a vállalkozókedvűek a középkori szamurájok harcművészeti fogásait, míg a Sporttemplom különterme is csatakiáltásoktól visszhangzott – köszönhetően a ju-jitsu-s, taekwon do-s és hapkido-s csapatoknak. Természetesen a modern stílusok is képviseltették magukat: kick-box-osaink ismét demonstrálták, miért tartoznak a világ elitjébe, míg a földharc specialistái a grappling és a birkózás fogásait tanították a bevállalósabbaknak.
A nap folyamán a küzdelmeken és bemutatókon túl a látogatók a japán kultúra egyéb érdekes és egzotikus elemeivel is megismerkedhettek. A kaligráfia és origami workshopokon bárki kipróbálhatta ügyességét, míg a gasztronómiai élményről a Bambuszliget Étterem sushi-remekművei gondoskodtak.

5_0

Taiko dobok dübörgése nyitotta a program Gálaműsor részét, ahol valamennnyi megjelent stílus bemutatta művészetének esszenciáját az ekkor már színültig telt nézőtérnek.
A látványos, dinamikától és erőtől duzzadó bemutatók számai között az MHMÖSZ-elnök Kalmár Árpád, Várszegi Rudolf, Papp Valér, Harmat László alelnökök kíséretében elismeréseket adott át a magyarországi harcművészeteket leginkább segítő mestereknek, támogatóknak, megköszönve áldozatos, eredményes munkájukat.

A Gála ünnepi hangulatát ezek után egy felemelő bejelentés fokozta.
Dr. Gubacsi Attila szociológus ünnepélyes keretek között jelentette be, hogy a harcművészeti webportál, a budomagazin.hu alapítói és vezetői életre hívták a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalmat.

A Mozgalom szándékának megvalósításában a hazai harcművészeket hívja segítségül, akik az elmúlt évtizedek alatt bebizonyították: fontos alapkövei az ország közösségi rendszereinek. Akik a tiszteleten, a becsületen, a segítségnyújtáson, az egymás felemelésén, a “jó” és a “rossz” megkülönböztetésén alapuló értékrendjükkel már eddig is ezernyi és ezernyi fiatalt tereltek olyan útra, amely egy tiszta, alapértékekben gazdag és erős társadalom felé vezet.
A bejelentés után azonnal a miért?-re is megkaphattuk a választ. Hegedűs Zsuzsa szociológus megdöbbentő tényeket közölt napjaink szomorú valóságáról.

6_0

Mint elmondta, az alapproblémát az jelenti, hogy a legfontosabb időszakban, a gyermekkor 6 és 12 év közötti időszakában a lurkók nem kapják meg az idegrendszer fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Vagyis az elégtelen táplálkozás miatt a szellemi innovatív értékek későbbi megteremtése szinte lehetetlen.
Magyarország sajátos belső berendezkedéséből adódóan ez a probléma elsősorban vidéken jelentkezik – a szegénységi faktorok összeadódása alapvetően a vidéki, „elhagyott” régiókban jelentkezik.

7_0

A komoly szavak és nagy horderejű bejelentés után ismét az ünneplésé lett a terep.
A program harcművészeti bemutatókkal, majd full-contact küzdelmekkel szórakoztatta a vendégeket, akik a 21 órától kezdődő Harcművész Bálon maguk is bekapcsolódhattak az ünneplésbe.