Mert küzdeni csak „csupaszívvel” és mosolyogva lehet…

Több ezer ember előtt vehette át Annusné Tanács Mónika a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalom „Diplomata Megbízólevelét” Szegeden. A puha apropó az a kemény összecsapás volt, amely régóta tartotta lázban a dél-alföldi város mindennapjait. Egy régóta várt ketrecharc küzdelem, a szervező könnyei és egy szervezet, amely a kitartást és a segítségnyújtási szándékot díjazza… – a szegedi sportcsarnokban mindhárom vonal összeért a hétvégén.

Újszegedi Sportcsarnok, március 19., este, fél hét nyolc perc múlva – a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalom munkatársai megérkeznek a Replay Fight Gála helyszínére, és izgatott telefonálásba kezdenek.
A hívott szám kicsöng, a hívott fél azonban nem veszi fel.
Újabb próbálkozás, újabb kudarc: Annusné Tanács Mónika, a III. Szegedi Ketrecharc Gála főszervezőjét, a hazai MMA-sztár, Sárközi Róbert menedzserét nem érjük utol…
Ezen azonban nincs mit csodálkozni: Monca – ahogy a név majd bevonul a HEGYEM történelemkönyvébe – a szokásos elánnal mutogat, rendezkedik, fogad és intézkedik, és a 20 másodpercenként megszólaló telefoncsörgése sem zökkenti ki abból, hogy neki ma itt tennie kell valamiért.

184_0

Ma este éppen azért, hogy a több ezres tömeg jól érezze magát azon a viadalon, amely arra keresi a választ: a szegedi Sárközi Róbert MMA-ikon, vagy az Angliában profiskodó Filó Andor nyeri-e meg azt a mecset, amelyre tizenöt éve várnak a megyeszékhely elszánt küzdősport hívei.

Nem adjuk fel…
Ahogy belépünk a sporcsarnok nézőterére, már látjuk, ahogy minket is meglátnak: mosoly és higgadt tekintet a szokásos szervezési őrületkavalkádban. Monca széles mozdulattal integet felénk, hogy lépjünk egyre lejjebb és lejjebb, és nézzük meg közelről: hogyis fest a nemsokára komoly ütésváltásoknakteret adó ketrec.
A magyarázat és ismertetés intenzív és kompromisszumképtelen: itt midennek helye van, itt minden időben történik….

185_0

A jelenetsor kísértetiesen hasonlít mindazokra az agyunkban rögzült képekre, amiket Moncával együtt éltünk át már nem egy HEGYEM-rendezvényen. A szegedi gyermekes édesanya ugyanis mindig jött, amikor hívtuk, mindig segített, amikor kértük – a legváratlanabb helyzeteket oldotta meg, a legváratlanabb helyzetekben szólt, hogy tudja, mit kellene és hogyan.
Nem véletlen, hogy a HEGYEM vezetői úgy döntöttek: felkérik a csupamosoly menedzsert, legyen a HEGYEM diplomatája, és segítsen továbbra is nekünk, mint megbecsült és szeretett diplomata.
Ennek remek felvezetője volt, ahogy szervezetünk “apai” Nagykövete, Erdei Zsolt videoüzenetben hívta fel a figyelmet a HEGYEM munkájára, valamint a segítségnyújtás fontosságára:

Monca örömmel vette a felkérést.
Azt már azonban kicsit szorongva, hogy hálánk és köszönetünk abban a szituációban érje utol, amikor éppen ezrek nézik, hogy mi is történik éppen körülötte.

186_0

A szándék azonban erősebb volt, minthogy feladtuk volna: a HEGYEM alapítója büszkén kérte fel Moncát diplomatának, a diplomata pedig szűk könnyek és széles mosolyok közepette fogadta el megbízólevelünk ünnepélyes átadását.

187_0

– Vannak olyan pillanatok, amelyek örökre megmaradnak bennem. Ez a gála biztos, hogy ilyen lesz… Sárközi Robi győzött, megkaptam a HEGYEM Diplomata Megbízólevelét, és holnap vasárnap lesz, így nem kel kikelnem az ágyból; nem hiszem, hogy több kell ahhoz, hogy az ember jól érezze magát szombat éjjel – mondta kicsit meghatódottan, de humorérzékét egy pillanatra sem elvesztő Monca, majd büszkén mutatta a bekeretezett oklevelét fotósunk lencséje elé.

188_1Bizonyára nem tévedünk nagyot, ha azt írjuk: talán ez volt a legszebb és legbarátságosabb pillanata az estének.

Aki kíváncsi arra, hogy miért mondjuk ezt, az kattintson ide, ahol komor férfiak kissé átrendezett arcát láthatja majd közelről, aki viszont nem, az gondoljon arra, hogy a HEGYEM nagykorúságát azzal is igazolja, hogy szakmájukban professzionális munkát végző, a gyerekekért tenniakaró, saját magát a közösség céljai mögé toló aktivistákkal és diplomatákkal szeret és akar dolgozni.

Mert küzdeni csak „csupaszívvel” és mosolyogva lehet…