Küzdelmek, diplomaták, tanítások

A Száz Küzdelem Éjszakája – 2014. október 25.

Fáradtan, de megkönnyebülten és boldogan dőltek hátra “A Száz Küzdelem Éjszakája” rendezvény harcosai, miután a több órás küzdelemsorozat után a kivetítőn megjelent a 100-as szám. A detki sportcsarnokban szülők, barátok, sporttársak szurkoltak azért, hogy minél többen teljesítsék az “előírt küzdelemdózist”.

Ez harminc résztvevőnek sikerült is; ők mindahányan teljesítették a küldetést. Azt a küldetést, amely egyáltalán nem volt egyszerű: a harcosoknak egyenként 100 kétperces menetet kellett abszolválniuk ahhoz, hogy győztesnek mondhassák magukat.

A rendezvényre az ország számos pontjáról érkeztek harcosok, akik saját testi és mentális képességeiket tesztelték az eseményen. Köztük volt több HEGYEM-tanítvány is. Nem véletlenül, hiszen a rendezvény megálmodója és főszervezője, a Karácsondi Sportegyesület karate szakosztálya, a Suzume Dojo vezetője, Veréb Zoltán (Jang Tang Do, 2. DAN), maga is a HEGYEM aktív mestere.
Sőt az eredményei okán nyugodtan kiejelenthetjük: az egyik legsikeresebb edzőnkről beszélünk, aki már több versenyen is kiválóan szerepeltette remek kis csapatát.

Veréb Zoltán

A főszervezőnek az volt a célja, hogy olyan lehetőséget biztosítson a harcművészeknek, ahol stílus- és szervezetfüggetlen módon bizonyíthatják be rátermettségüket és kitartásukat. Veréb Zoltán az esemény előtt elmondta: a karatékáknak nem a menetek megnyerése a fő céljuk, sokkal inkább a minél több találat elérése.
Ez pediglen állva, fekve, bárhogyan megtörténhetett – a versenyzők a dojókban tanult elemeket remekül hasznosították a küzdelmek során.

A hagyományteremtő célzattal életrehívott eseményen több neves magyar harcművész is jelen volt. Pospischil Tamás (6. DAN) a Nihon Jitsu, dr. Gubacsi Attila (3. DAN) a kyokushin karate, Büki Péter (5. DAN) a judo, Kovács Gábor (4. DAN) pedig a shotokan karate képviseletében. Utóbbi harcművész a Magyar Karate Szövetség hátrányoshelyzetű szekciójának vezetője, és 48 évesen közel 70 küzdelmet teljesített.

Pospischil Tamás

Kovács Gábor

A rendezvényen természetesen jelen volt Detk polgármestere, Pelle Sándor is, aki az előkészületekben éppannyit segített, mint abban, hogy a rendezvény biztonságos infrastuktúra segítségével valósuljon meg.
Pelle Sándor a verseny közben megismerkedett a HEGYEM munkájával is, és jelezte: szívesen vennék, ha szoros együttműködés alakulna ki a település és a Mozgalom között.

Ennek első lépését megtettük – bízunk benne, hogy Detk városvezetői a későbbiekben is úgy gondolják majd: a HEGYEM sokat tehet azért, hogy a hátrányoshelyzetű gyermekek egészségesebben éljenek.
A mostani rendezvény apropóján a HEGYEM Köszönő Oklevelet is átadott Pelle Sándornak – így szerettük volna jelezni, hogy nagyra értékeljük a HEGYEM-mel kapcsolatban lévő civilek és egyesületek támogatását.

Pelle Sándor és Gubacsi Attila

Fontos és kiemelt pontja volt a rendezvénynek, hogy a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalom Diplomata Megbízólevelet adott át O-Sensei Réti Istvánnak (6. DAN), a tradicionális japán szamuráj erkölcsi alapokon nyugvó és erős karate mozgáskultúra-jegyekkel rendelkező hazai harcművészeti irányzat, a Ré Zen-Do alapító nagymesterének.

“A zen szerzetesként is példát mutató, karatékák százait tanító Mester a Hegyem Mozgalom törpe harcosainak példaképe. Mostantól tanításaival, bölcsességével és tudásával szolgálatba áll a Hegyem Mozgalom kötelékében is” – fogalmazott a Mozgalom vezetője a diplomata kinevezésekor.

Abban már most biztosak lehetünk, hogy Réti István sokat tud tenni majd azért, hogy a szervezetünk még erősebb lábakon álljon, és a gyerekek minél több olyan ismeretet szerezzenek, amelyek a budo helyes gyakorlását segítik elő.
A Ré Zen-Do ugyanis a zen tanításokat tartják szem előtt, és azokat igyekeznek a mindennapi életük részévé tenni. Ennek alapelemei pedig nagyon egyszerűek és pragmatikusak: ismerd meg önmagad, a téged körülölelő természetet, légy türelmes és nyitott!

A küzdelemsorozat végén díjak és kupák találtak gazdára: díjazták a legtechnikásabb és a legsportszerűbb harcost, a legfiatalabb és legidősebb résztvevőt, az indulók pedig elismerő oklevelet kaptak teljesítményük igazolására.
Jövőre újra itt, jövőre újra jövünk!

Tusjak, László, Varga Levente, Veréb Zoltán, Pospischil Tamás,
Gubacsi Attila, Réti István, Büki Péter, Szendi Norbert, Kivés Zoltán

Fotókat és bejegyzéseket itt lehet még találni – jó kalandozást! 🙂