Hús helyett zöldség, sportcsarnok helyett vályogház

Szupercsapatot találtunk Orgoványon – röviden így jellemezhetjük azt a látogatást, amely során a HEGYEM kiosztotta első élelmiszercsomagjait a Kecskeméttől 26 kilométerre fekvő kicsiny településen. Hús helyett zöldség, sportcsarnok helyett vályogház, GPS helyett készséges gyerekhang – ezernyi meglepetést tartogatott nekünk az első orgoványi akciónk.

A néphit szerint Petőfi Sándor nem Szabadszálláson, nem Kiskunfélegyházán, hanem az orgoványi csárdában született, mert édesanyára épp annak előtte törtek rá a szülési fájdalmak, miközben Kiskőrösre lovasszánozott az éjszakai hóviharban.

Akár így volt, akár nem, az alföldi falucska mellett nem lehet „csak úgy” elmenni…

A HEGYEM például azért nem hagyta ki, mert a szegedi családsegítő vezetője, Virág József orgoványi születésű, és már kapcsolatunk első perceiben megemlítette: ha valahol elkél a segítség az Alföldön, akkor Orgoványon biztosan elkél.

Nem véletlenül, mivel a családok közül sokan idénymunkából élnek, amiből sajnos nem lesz sok az idén. Orgovány és környéke tipikus szőlőtermelő vidék, de az időjárás nem volt kegyes: idén a szőlőtermés nagy része elfagyott.

Ha pedig elfagy a tőke, elfagy a munka és ezzel a családi költségvetés is.

Első helyszínbejárásunkon ezt magunk is megtapasztatuk, még akkor is, ha a mozgalom történetének egyik legkedvesebb és legelkötelezetebb kis harcművészeti csapatával találkoztunk.

Orgovány ugyanis a hazai Gracie Barra Jiu Jitsu egyik fellegvára; Tóth Zoltán edző kezei alatt legalább tizenöt felnőtt és húsz gyerkőc tanulja az elsősorban a földharc elemeinek hatékonyságára alapozó küzdősport rejtelmeit.
Nem is akárhogyan: a csapat több magyar bajnokot, nemezetközileg is elismert harcművészt tudhat a soraiban, amely a település lehetőségeihez mérten elképesztő teljesítményről árulkodik.

Az elkötelezettséget, a tenniakarást, a „minden akadályt legyőzünk!” hitvallást jól illusztrálja, hogy a csapat edzéseit – szerintünk Magyarországon egyedülálló módon – egy vályogházban tartja.

Egy olyan vályogházban, amely egykoron egy parasztcsalád lakhelyéül szolgált, mára viszont Tóth Zoltán vezetésével egy dicsekvésre okot adó edzőteremmé alakult át, amely maximálisan megfelel az igényeknek.

A rendkívül szerény, szimpatikus csapat tagjai nem dúskálnak a földi javakban.

A HEGYEM ezért gondolta úgy, hogy lehetőségeihez mérten patronáljai közé fogadja a jiu jitsu-ok azon tagjait, akiknek mindennemű segítség fontos lehet.

Némileg váratlanul ért bennünket azonban az első élelmiszerosztás első momentuma: egy háromgyermekes családhoz igyekeztünk megpakolt húsos tasakokkal, node…

Node kiderült, hogy a családban nem esznek húst, mert mélyen hisznek a tudatos és egészséges táplálkozásban. Ezzel pedig csak egyet érteni lehet, így legközelebb sok-sok zöldséget és gyümölcsöt viszünk majd.

El kell dicsekednünk azzal is, hogy Tóth Zoltántól egy „aranyos GPS-t” is kaptunk: a mester kislánya kalauzolt bennünket a földutak rengetegében.

Nélküle nehéz próbatétel lett volna az ételosztás, még akkor is, ha a családok aranyosan, segítőkészen és barátságosan bántak velünk.

Egy biztos: Orgoványon a HEGYEM jó társakra talált, és innen is ígérjük, hogy mindent megteszünk azért, hogy az a bizonyos vályogház minél több egészséges gyereknek nyújtson menedéket.