HEGYEM mester szervezi a brutális harci tornát

Az év egyik legizgalmasabb és legkeményebb harcművészeti találkozóját rendezik meg szombaton a Heves megyei Detk tornacsarnokában. A Karácsondi Sportegyesület karate szakosztálya, a Suzume Dojo szervezésben életrehívott „A Száz Küzdelem Éjszakája” című rendezvényen a budókáknak SZÁZ, egyenként kétperces küzdelmet kell teljesíteniük ahhoz, hogy a végén korona nélküli királyoknak tekintsék magukat.

A kihívás óriási, és még a szervezők szerint is csak nagyon kevesen juthatnak el majd oda, hogy rendben teljesítsék a 100 küzdelmet. A szabályok szerint a versenyzőknek kétperces „dojo kumite” küzdelmek sorozatával, feladásig kell küzdeniük. A harcosoknak a menetek között 10 másodperc áll rendelkezésükre az új ellenfél kiválasztására, és minden 20. menet után 10 percet pihenhetnek – ezen kívül csak feladással vagy a bírók utasítására lehet/kell elhagyni a küzdőteret.

Veréb Zoltán

…mint egy danvizsga…

– A torna inkább hasonlít majd egy danvizsgára, mint egy kiütésekre játszó versenyre. A rendezvény azért jött létre, hogy – stílusoktól és szervezetektől függetlenül – lehetőséget biztosítson a karatékáknak a testi és a lelki erő megmérettetésére – magyarázta lapunknak Veréb Zoltán (Jang Tang Do, 2. DAN), a Suzume Dojo vezetője, a HEGYEM egyik legaktívabb mestere, majd hozzátette: a karatékáknak nem a menetek megnyerése lesz a fő céljuk, sokkal inkább a minél több találat elérése.

A rendezvény ars poeticája rögzíti: „a megméretettésen önmagunk legyőzése, a küzdelmek tisztességes, becsületes harcosokhoz méltó végigküzdése, és ezáltal saját gyengeségünk legyőzése a legkívánatosabb hozzáállás.”

Az esemény a “stílusfüggetlenséget” azzal a „trükkel” valósítja meg, hogy a versenyzők azonos, univerzális szabályrendszerben küzdenek majd. Ez – Veréb Zoltán elmondása szerint – kicsit mindenkinek kedvez majd, és lehetőséget biztosít arra is, hogy a különböző stílusok képviselői tanulhassanak egymástól.

…harcosok, harcművészek, mesterek…

A főszervező hangsúlyozta: a nem mindennapi próbatételhez a szervezők igyekeznek minél komfortosabb körülményeket biztosítani. Ennek szellemében a rendezők folyadék-utánpótlással és édességekkel szolgálnak, a szünetekben bemutatókkal szórakoztatnak, a küzdelmek alatt pedig végig zene szól majd.

– Nagy örömünkre több neves magyar harcművész is megtiszteli jelenlétével a rendezvényt. Köztünk lesz Pospischil Tamás (6. DAN) a Nihon Jitsu, Tóth Attila (4. DAN) és dr. Gubacsi Attila (3. DAN) a kyokushin karate, Büki Péter (5. DAN) a judo, Kovács Gábor (6. DAN) pedig a shotokan karate képviseletében – mondta Veréb Zoltán, aki lapunk pixelei segítségével is köszönetet mondott Pelle Sándornak, Detk polgármesterének a szervezésben nyújtott segítségéért.

A relikviavadászoknak írjuk még: az utolsó öt „talponmaradó”, valamint a legtechnikásabb és a legsportszerűbb harcos kupát, a többiek oklevelet kapnak, de díjazzák majd a legfiatalabb és legidősebb résztvevőt is.


Szabályok

A fejet kontrolláltan érintéssel lehet támadni, a frontális rúgás tilos; a test általános rúgásokkal, ütésekkel támadható; lábsöprés, gáncs, dobások, földrevitel, valamint az ezeket azonnal követő kísérőtechnika megengedett; a túl agresszív, vagy szabálytalan versenyzőket kizárják.

A Száz Küzdelem Éjszakája

Időpont: 2014. október 25., szombat. Kapunyitás 15.00 óra

Helyszín: Detk, Árpád út 6., iskolai tornacsarnok

Program

15.00 Regisztráció

16.00 Ünnepélyes megnyitó

16.20 Küzdelmek kezdése

21.00 Rendezvény zárása

Részvételi díj: 2500 Forint/fő