Angyali üdvözlet a Nógrád megyei falvakból

Az RTL klub “Házon kívül” műsorában láthatta az ország, hogyan segít egy evangélikus lelkésznő, Klenóczky Sándorné Nógrád megye falvaiban a hátrányos helyzetű családoknak. Balassagyarmat, Bátonyterenye környékén több olyan kistelepülés van, ahol több száz gyerek éhezik nap mint nap, mivel – a régió bányáinak bezárása miatt – szüleik elvesztették munkájukat.

98_1Klenóczky Sándorné nem mindennapi kezdeményezést indított el, hogy munkahelyet teremtsen azoknak az embereknek, akik állandó harcban állnak a tisztes megélhetésért.
A lelkésznő péküzemet szeretne indítani Bátonyterenyén, ahol a helyiek kenyeret süthetnek, a kész termékeket pedig a rászorulók beszerzési áron vásárolhatják meg.
Az ötlet azonnal „gazdára” talált. A németországi evangélikus egyház például már a kenyérsütéshez szükséges kemencét is biztosította, és több hazai szervezet felkarolta a kezdeményezést.
Az álmokban azonban egy önálló malom is szerepel, így a közösség minden segítségnyújtásnak örül.

Ezért vagyunk mi is – a HEGYEM látva az igyekezetet és a jószándékú akaratot, azonnal felvette a kapcsolatot a nógrádiakkal, és egy borongósnak indult, de szépre sikerült őszi szombaton nagy adag élelmiszerrel megrakva érkezett baráti látogatásra.
Mosolygós, kedves hölgy fogadta a csapatunkat – Klenóczky Sándornét mindennemű érzelgőségtől mentesen csak „angyalként” tudunk leírni.
Üdvözlés, beumutatkozás, és már indultunk is: Anna három családhoz vitt el bennünket, ahol saját szemünkkel tapasztalhattuk meg az igazi szegénységet, a mélynyomort.

99_0

100_0

Az első családhoz – Bartáékhoz – Mátraverebélyre érkeztünk.
A mama egyedül neveli hét gyermekét, akik egyetemen, főiskolán, középiskolában és általános iskolában tanulnak – igen jó eredménnyel.
Szorgalmas kis csapatot alkotnak tanárnőként dolgozó édesanyukkal.
Életkörülményeik viszont megdöbbentőek, így nem véletlen, hogy boldogan fogadták az élelmiszert, amivel megajándékoztuk őket.

107_0

Bátonyterenye, Lesziák család.
Négy mosolygós, tündéri gyermek és egy csendes-kedves mama fogadott bennünket.
Picit jobb körülmények között élnek, mint Bartáék, de sajnos a szülőknek itt sincs munkájuk, így az éhezés szinte mindennapos a családban.
Földöntúli boldogsággal fogadták a sok finomságot, amivel érkeztünk. Sokat meséltek magukról, és Vivientől még egy rajzot is kaptunk:

102_0

108_0

A Szkiba családnál öt gyerkőc fogadott bennünket, a hatodik pedig a mama hasában hallgatta, ahogy a tesók nevetgélve, lelkesen hordják be a sok élelmiszert, édességet és gyümölcsöt a konyhába.
A tele kocsi gyorsan kiürült – alig két óra alatt 16 gyermeknek vittünk ennivalót; pár napig talán nem éheznek…

104_0

105_0

Anna, a környék jótevője kicsit pironkodva, de megkért minket: ha van még rá lehetőségünk, vásároljunk pár dolgot, mert nehéz azt látnia, hogy három család csomagot kapott, a többiek meg éheznek…
Megálltunk az első áruháznál, és megtömtük a lelkésznő autóját.
A csomagot később 11 családnak osztotta szét.

106_1Bátonyterenye és a HEGYEM egymásra talált – látogatásunk csak az első volt a sorban. Hamarosan egy teherautó ruhával és egy nagy adag élelmiszerrel érkezünk majd újra hozzájuk.

Ezen kívül a lelkésznővel azt tervezzük, hogy a településen HEGYEM-dojót hozunk létre, ahol a környék apraja-nagyja kulturáltan körülmények között sportolhat.
Emellett próbálunk munkát is teremteni, hogy ne a segítségre kelljen várni a szorgos embereknek, hogy hálót is kapjanak, ne csak halat..
—————————————————————–
A gyülekezet neve:
Bátonyterenye-Szúpataki Evangélikus Egyházközség
Bátonyterenye, Zrínyi út 6.