Akiknek minden mindig duplán nehéz…

Budapest adta a helyszínét a 2010-es triatlon világbajnoki szezon nagy fináléjának. A versenyen 69 ország 4000 versenyzője vett részt, köztük paratriatlonisták is. Utóbbiak versenye nem egyszerű mozzanatsor – a mozgáskorlátozottakat folyamatosan segíteni kell a viadal során. A HEGYEM munkatársai több önkéntes társaságában vállalták magukra ezt a feladatot.

Sem izgalmakban, sem fordulatokban nem szenvedtek hiányt azok, akik a kedvezőtlen időjárás ellenére is kilátogattak a Kopaszi-gátra vagy éppen a Roosevelt térre, a triatlon világbajnokság helyszíneire.

Szombaton kora reggel a paratriatlon versenyzői rajtoltak el először a borús szeptemberi hétvégén, és ennek a versenyszámnak rögtön volt magyar vonatkozása is: Boronkay Péter szenzációs teljesítményével, sikeresen védte meg tavalyi világbajnoki címét!
Külön elismerést jelenthet az, hogy mindezt hazai pályán sikerült véghez vinnie.

70_0

A paratriatlonistákat segítő csapat (Handler Team – Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet munkatársai; vezető: Zakar Éva Mariann)

A kecskeméti sportoló a paratriatlon világbajnokság TRI-4-es kategóriájában bizonyult ismét a világ legjobbjának.
“Most is arra alapoztam, hogy elúszom a mezőnytől, és akkora előnyt szerzek a 750 méteren, amelyet meg tudok tartani a 20 km-es kerékpározás és az 5 km futás során. Végül 2 perccel hamarabb értem partot, mint kategóriám tagjai. Abszolút harmadik időt úsztam úgy, hogy egyetlen szemüvegesként nehezen tudtam tájékozódni. Dioptriás úszószemüvegem nem lévén, többször ki kellett nézni a bójára. A depózás után ott volt mögöttem az osztrák Oliver Dreier, aki a legjobb kerékpáros mindannyiunk közül. Formájára jellemző, hogy nemrégiben megnyerte Edinburghben a duatlon világbajnokságot.
Ebből adódóan másfél perc elég gyorsan „elkopott” az előnyömből. A bringán, amikor a sáros vizet felverte a kerék, zavart az erős szemüvegem, de enélkül nem látok. A futás utolsó kilométeréig bizonytalan voltam, hogy sikerül-e elsőként célba érkeznem, de végül is 24 mp előny megőrzésével összejött. Egy nagy hiányérzetem azért volt a mai napon: nagyon-nagyon kevés néző volt kint a pálya szélén…” – elemezte saját futamát Boronkay Péter.

A HEGYEM két munkatársa, Bíró János és Gubacsi Attila a paratriatlonosok segítésében vett részt. Feladataik között a versenyzők szállítása és segítése szerepelt.

71_0

BÍró János

A lelki és fizikai megterhelés ellenére, munkatársaink el nem múló tanításokról számoltak be, és a segítségnyújtás örömét igen egyértelmű gondolatmenetben foglalták össze.
“Ma igazi sportemberekkel találkoztunk, akiknek minden mindig duplán nehéz, mint egy “átlag” sportolónak. A találkozások, a sporttal, mint küzdelemmel való szembesülés miatt mi most úgy érezzük: a világbajnokság igazi győztesei mi vagyunk…” – mondta el az esemény után Bíró János.