A szív diktál, a kéz számol

Kelemen Gabriella, a HEGYEM új gazdasági vezetője

„Annak ellenére, hogy vonzott ez a világ, közvetlen kapcsolatom nem volt a harcművészetekkel. Volt, amikor közel voltam ahhoz, hogy én is tagja legyek ennek a közösségnek, de úgy alakult, hogy mégsem…” – kezdi beszélgetésünket Kelemen Gabriella, aki most a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalom új gazdasági vezetőjeként mégis tatamira lép. Igaz, ezen a küzdőtéren elsősorban pályázatokkal, számokkal és gazdasági lehetőségekkel „harcol” majd. A fiatal és elkötelezett közgazdász színrelépése mérdföldkő a HEGYEM életében. Tervek és tettek – Kelemen Gabriellával beszélgettünk a mozgalom múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Régóta ismerünk, hiszen a diplomamunkádat a HEGYEM-ről írtad. Mikor találkoztál először a szervezettel?

– A HEGYEM 2010-ben született, és én azok közé tartozom, aki már a szülőágynál is ott volt: egy könyvelőirodában ügyvezetői asszisztensként dolgoztam, amikor kapcsolatba kerültünk egymással. Érdekesnek és izgalmasnak tartottam a HEGYEM misszióját, és megkérdeztem a főnökömet, hogy lehetek-e én a HEGYEM kijelölt könyvelője? A válasz „igen” volt, és elkezdődött a közös utunk. Nem hiszek a véletlenekben, minden okkal történik.

Milyenek voltak az első benyomásaid?

– A mozgalom munkájának forgatókönyve adott volt, csak még nem láttuk a szereposztást. Olyan szavakkal tudnám jellemezni a kezdetet, mint a „kihívás” és az „elszántság”. Akkor még kevesen hittek a HEGYEM-ben, de ez a szkepticizmus az egész nonprofit szektorhoz való viszonyulásról elmondható. A HEGYEM olyan légkört teremtett maga körül, amellyel nagyon kevés hazai nonprofit szervezet büszkélkedhet. A tradíciók és hagyományok tisztelete jellemzi, mégis folyton változik, alkalmazkodik. Meglátásom szerint azon múlik a legtöbb, hogy milyen emberek képviselik a HEGYEM-et. Valószínűleg ezért stabil a szervezet.

És ettől tekinthető unikálisnak is?

– Ma a magyar társadalom minden szegmense küzd valamiért; küzdenek a felnőttek, küzdenek a gyerekek, mindenki. A HEGYEM-et „válságos” időkben hívták életre, mondhatni az utolsó pillanatban. A mozgalom azt adta sokunknak, amiből manapság a legkevesebb van. És ez nem a tartós élelmiszer, hanem a hit és a cél. Mert hit és cél nélkül nincs élet, csak stagnálás és vegetálás. A HEGYEM egyedisége leginkább abban rejlik, hogy a sikereket az összetartó közösség tagjai együtt érték el. Ezt a sikert azonban nem lehetett volna és lehetne elérni az önzetlen támogatók, az önkéntes tagok és a diplomaták segítsége nélkül. Egyesek anyagilag támogatják a szervezetet, mások ruhával, némelyek kreatív ötletekkel… Mindenki annyit ad hozzá a mozgalomhoz, amennyit tud…

Ha már itt tartunk… Hogy látod: te mit tudsz hozzátenni ahhoz, hogy a HEGYEM még több gyerekhez jusson el?

Mivel közgazdász és mérlegképes könyvelő vagyok, ezért legjobban a számokhoz értek, pontosabban a kalkulációkhoz. Megpróbálom rövidtávon a HEGYEM-et egy olyan, gazdaságilag is hatékony pályára állítani, amely optimalizálja a költségeket, megteremtve ezzel annak a lehetőségét, hogy a HEGYEM terjeszkedjen.

Gazdasági vezetőként konkrétan milyen feladatok tartoznak majd hozzád?

A munkám a szervezet valamennyi gazdasági feladatának ellátását magába foglalja. A könyveléstől kezdve, a bevallások beadásán át, a szerződések előkészítéséig, mindenhol ott hagyom a kéznyomomat. A potenciális és visszatérő támogatóink tőlem kaphatnak tájékoztatást, hogy milyen gazdasági előnyökhöz juthatnak, amennyiben támogatási szerződést kötnek velünk, de a HEGYEM-mel együttműködő edzőkkel is én tartom a kapcsolatot. Napjainkban ugyanis olyan gyorsan változnak a jogszabályok, hogy lehetetlen egy jó szakember segítsége nélkül eligazodni ezek erdejében.

Úgy érzed, hogy eddig elveszettek voltunk?

Legitimitását és transzparenciáját tekintve a HEGYEM az egyik legjobban és legszervezettebben működő nonprofit szervezet az országban. Az elmúlt évek során több civil szervezettel is foglalkoztam, így van viszonyítási alapom. Saját szervezeti és működési szabályzata van, saját pályázati eljárást és dokumentációt alkalmaz – a rendszer kialakítását anno én végeztem el. Ugyanakkor hatalmas költségbázissal rendelkezik, a bevételek pedig stagnálnak. Az emberek egy része bizalmatlan, és nem vitathatjuk ennek okait: sajnos ismerünk nem egy hitelrontó történetet a civilek világáról. Ugyanakkor a támogatók másik része még akkor is támogatja a HEGYEM-et, amikor már neki sincs túl sok. Emiatt sokszor több van kétezer forintban, mint több százezerben. Ezért is érdemes küzdeni.

Hogyan változik meg a szervezetünk gazdasági szemlélete?

Reményeim szerint a HEGYEM a jövőben hatékonyabban működik majd. Át kell gondolnunk a költségeinket, ráfordításainkat, és ki kell dolgoznunk a bevételek megszerzésének új módozatait és lehetőségeit. Gyakorlatilag ebben fogok főszerepet vállalni. A hétköznapi, mindenki által látott működésben nem lesznek radikális változások, csupán a hátteret szolgáló pénzügyi működés alakul át. A tapasztalataink okán rá kellett jönnünk, hogy mi is csak egyek vagyunk a sok közül. Ezért szövetségeseket is keresünk majd, mert mint tudjuk: „egységben az erő”. A lényeg az, hogy még több rászoruló családhoz és gyermekhez jussunk el. Ötletből nincs, támogatásból viszont van hiány… Szükség van az új irányokra, mert a világ változik, és nekünk lépést kell tartani vele.

Jól érzem, hogy ez megközelítés a „professzionálódás” felé mutat – a természetes fejlődés és növekedés velejárója?

Abszolút. Függetlenül a nonprofitábilis működéstől, minden szervezetnek szüksége van egy olyan centralizált divízióra, amely stabilan működteti és ellenőrzi a szervezet működését, és visszacsatolást ad a döntések következményeiről. Ez kicsit szárazon hangzik, de ne feledjük, hogy a jószándék és szeretet mellett, tények és adatok nélkül nem lehet jövőt alapozni.

Lesznek olyan gazdasági aktivitások, amelyek újak lesznek az életünkben?

A változás egyik legfontosabb alappillére, hogy megpróbálunk többet pályázni. De ez csak az egyik terület a sok közül. Lesznek teljesen régi-új megoldások is, amelynek egy része egyesek számára már ismertek lesznek, mások számára ugyanakkor újak. Szeretnék új szövetségeseket és támogatókat felkutatni, akikkel közép-, ill. hosszútávon is együttműködünk. Emellett szeretném, ha a mozgalom még inkább ismertté válna, és szeretnék a külföldi nonprofit szektoroktól átvett mintákat is beépíteni a működésébe, ami külföldi szövetségeseket és támogatókat, edzőket is jelenthetne HEGYEM-nek.

Mi a siker mérőszáma, mikor lennél elégedett?

Beszélhetnénk adatokról, számokról, de nem lenne értelme. A HEGYEM és az én sikerem mértéke abban rejlik, hogy együtt ünnepeljük-e meg az 5., a 10., és ki tudja, hanyadik születésnapunkat? Ha már egy gyereket ki tudtunk emelni az ördögi spirálból, már megérte. Hiszek az ún. „pillangó hatás” elméletében – minden gyerek egy csoda… Oravecz Nóra szavaival élve „bárki, aki elindít egy érzést benned, valójában csodát hoz az életedbe. Légy hálás érte, mert olyat mutat, amit eddig még nem éreztél – hisz minden megismételhetetlen. A mosoly, ahogyan rád néz, vagy épp megölel…, kétszer nem történik meg ugyanaz.”

Mit üzensz azoknak, akik elolvasták az interjút, és szeretnék, ha azokon a bizonyos évfordulókon velünk együtt ünnepelnének?

Kétfajta ember létezik: az egyik, aki a HEGYEM csapatához tartozik, a másik pedig, aki ide szeretne tartozni… Az a legfontosabb, hogy odafigyeljünk egymásra! A HEGYEM nem csupán egy szervezet, hanem egy olyan mozgalom, amelynek tagjai, diplomatái, önkéntesei a saját életvitelükkel, világnézetükkel és másokhoz való viszonyukkal bizonyítják, hogy van remény egy jobb, békésebb világra, amelyben mindenki nyertes lehet. Vegyük észre, hogy egy boldog kisgyermek mosolya többet ér bárminél. A HEGYEM a szívünkben kezdődik.


Kelemen Gabriella 2007 őszén kezdte el a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát pénzügy és számvitel alapszakon – 2012-ben diplomázott közgazdászként és mérlegképes könyvelőként. Pályája kezdetén kizárólag profitábilis cégekkel és működési elvekkel foglalkozott, majd tanárának, Tasi Péternek köszönhetően a nonprofit szakterület felé vette az irányt.