A palacsinta csalafintasága

Lázi József shotokan karate edző Kazincbarcika mellett él egy kis településen. Pár év alatt komoly gyermekcsapatot gyűjtött a szárnyai alá, és mára már közel negyven gyermeket edz, táboroztat, kirándulásokra visz, és néha még tanul is velük… A HEGYEM érti és tudja: ilyen helyzetkben mindig jól jön a segítség. Éppen ezért Lázi mester erőfeszítéseit mi is támogatjuk, így a májusi, első látogatásunk után jönnie kellett a másodiknak is.

Így augusztusban újra elmentünk Felsőnyárádra, hogy a Lázi József által „ajánlott” gyermekeknek újabb élelmiszercsomagokat vigyünk.

270_0 271_0

Amit sejtettünk, bebizonyosodott: Észak-Magyarország, ezen belül Borsod szomorú és nehéz helyzete miatt a támogatandó családok száma nem csökkent, hanem hónapról-hónapra növekszik.
Újabb és újabb pályázatok érkeznek hozzánk Felsőnyárádról és Kurityánból; az elsősorban a munkanélküliség problémájával küzdő családok gyermekeinek minden esélyt meg kell ragadniuk ahhoz, hogy olyan életet éljenek, amely máshol természetesen jut osztályrészül kortársaiknak.

272_0 273_0

A Felsőnyárádra vezető döcögős, kátyús út intenzíven vette igénybe a HEGYEM buszának lengéscsillapítóját: minden döccenés jelezte, hogy úttalan utakon próbálunk utakat keresnki…
Kacskaringózva, küzdve és harcolva, de megérkeztünk első állomáshelyünkre, ahol Krisztián fogadott bennünket. Nem voltunk egymásnak ismeretlenek, hiszen jártunk már nála.
Így nem véletlen, hogy a fiatal karatéka rutinosan pakolta ki a nagy láda élelmet, majd azonnal csatlakozott hozzánk – ahogy legutóbbi barangolásunkkor is tette… –, és így közösen látogattuk sorra a barátait, ifjonti harcművész társait.
Cipelt, pakolt, nevetett, vagy éppen csak pislogott – Krisztiánnál lelkesebb és barátságosabb kalauzunk még nem igen volt országjáró történelmünkben.

274_0

A faluban kilenc család várt minket; a gyerekek már a kapuban lesték, mikor is kanyarodik be a messziről is felismerhető HEGYEM-kisbusz.
A várakozás szinte mindenhol őszinte vendéglátással is párosult: hamarosan megtudtuk, hogy miként készül a nyárádi kakaós és lekváros palacsinta, és hát hamar megtudtuk azt is, hogy a nyárádi kakaós és lekváros palacsinták élettartama egy utcai gyerekcsapat jelenlétében nem igazán nevezhető hosszúnak…

275_0 276_0

Gondolva a közelgő iskolakezdésre, a HEGYEM a bőséges és választékos élelmiszercsomagokba belecsempészett egy-egy füzetet, tollat és színes ceruzát is, hogy ha már jóízűen reggelizik vagy ebédel kis patronáltunk a nyári vakáció utolsó napjaiban, azt is érezze: hamarosan komolyabb feladatok is várnak rá.
Talán nem meglepő, hogy a Nutella és a Nesquik sokkal, de sokkal nagyobb sikert aratott, mint a gondosan kiválasztott vonalas füzetünk :).

Büszkén írjuk, hogy a HEGYEM kis csapata erre a napra még egy önkéntessel bővült. Szervezetünket ugyanis elkísérte Varga Zsóka is, aki régi, tősgyökeres borsodi leányként boldogan segített földijeinek.

277_0 278_0

A papírmunkát és néha még a cipekedést is ráhagytuk, és szemlátomást ezt nem vette zokon.
Na persze, hisz a palancsinta mindenkit átlendít a nehéz pillanatokon. 🙂