A kyokushin karate egy HEGYEM gyermek szemével

Mindenki életében eljön egyszer a sportválasztás pillanata. Vannak azonban olyan hátrányos helyzetű gyerekek, akiknek a sport (is) csak külső segítséggel valósulhat meg. Nádházi Norbert életében 11 évesen jött el a pillanat. Ez a szerény, vékonyka, szőke kisfiú és egyedül nevelő édesanyja 2011-ben, szűkös lehetőségeiket mérlegelve arra az elhatározásra jutottak, hogy a kyokushin karate mellett teszik le voksukat. A HEGYEM pedig segített.

Norbi ma már 15 éves. A karate tölti ki minden szabadidejét. Csillogó szemmel meséli, hogy mit jelent karatékának lenni. Számára a harcművészet önbizalmat adott, megtanulta a tisztelet és az alázat valódi értékét, javult testtartása, állóképessége. Nagyobb fegyelemmel és pontossággal végzi iskolai feladatait, így jelentősen javultak tanulmányi eredményei is.

Mindezek mellett megmaradt annak a szerény fiúnak, aki először lépett be a dojoba. Ha legjobb karate eredményeiről kérdezzük, nem az övfokozatát, vagy az érmeit emeli ki. Büszkén meséli, hogy március 28-án sikerült teljesítenie a IV. Karate Maratonon a harmincezer technikát.

Norbi sokat köszönhet a HEGYEM mozgalomnak. A HEGYEM támogatásával tudta látogatni az edzéseket és a táborokat. Mindezeken felül élelmiszercsomaggal, tanszerekkel és karate ruhával is segítették a fiút.

A HEGYEM események közül szívesen gondol vissza a salgóbányai Szeretet Táborokra és a görögországi Sartiban megrendezett edzőtáborra. Mindezekért cserébe – a hálán kívül – hatalmas szeretettel látogatja a Seishin Közhasznú Non-profit Sportegyesület edzőtermét.

A SESE szép pályafutást tudhat maga mögött. A XVIII. kerületi Kandó Téri Általános Iskolában 2008. szeptember 1-jén Sensei Horpácsik György (4. dan) megalakította a Seishin Dojo Csoportot (fotónkon), amely mindössze 15 fővel indult. 2012. április 23-tól a kis csoport önálló Sportegyesületté nőtte ki magát. A Seishin Dojo ma már közel 70 fővel üzemel, de a csapat létszáma folyamatosan emelkedik. Ma már a gyerekek mellett számos szülőt is elkapott a budo szellemisége.

A budo karate mellett a Sensei nagy hangsúlyt fektet a versenyeztetésre is, ezért speciális küzdőedzésekkel segíti a karatékákat.

Az elmúlt években a gyerekek és a felnőttek egyre eredményesebben teljesítenek.

Több világkupa győzelmet, többszörös diákolimpia győzelmet, számtalan dobogós helyet és különdíjat zsebeltek be.

Norbiban a „seishin” jelentése teljes mértékben koncentrálódik: szív, lélek, belső erő, energia, lelki kitartás. Sensei Horpácsik György (4. dan) a következő szavakkal jellemezte a fiút:
„Az edzéseken a száz százalékot hozza ki magából. Csendes, tisztelettudó, alázatos. Keményen edz, fejlődése folyamatos. Minden edzésen és rendezvényen jelen van, a versenyeken egyre jobb eredményekkel szerepel. Az esetleges vereségeket építő jelleggel kezeli. Jó tanuló, célirányosan és tudatosan készül az életére, konkrét elképzelései vannak a jövőt illetően!”

Norbi nagy tisztelettel és szeretettel beszél Mesteréről is, hiszen a fizikai és lelki oktatáson kívül neki köszönheti a védőfelszerelését, a rendezvényeken pedig többnyire térítésmentesen vehet részt.

A SESE nemcsak az edzésekről és a versenyekről szól. Norbi a kyokushin karate révén rengeteg barátra és ismerősre tett szert.

A kis Harcos úgy fogalmazott, hogy a Seishin Sportegyesület jelenti számára az igazi összetartozást, csapatszellemet:

„Én ide tartozom!”