A köszönet nyelvén, a szív hangjain

II. HEGYEM Tábor – Salgóbánya, Medves

A HEGYEM második táborába a mesterek gyakorlatilag szó nélkül fogadták el a meghívásunkat. Ezzel tisztán és egyértelműen jelezték: a hazai harcművészek fontosnak és példaértékűnek tartják a Mozgalom munkáját. A HEGYEM őszinte köszönettel tartozik mindenkinek, aki tudásával emelte a tábor színvonalát, munkájával pedig hozzájárult, hogy hátrányos helyzetben élő gyermekeink egyedülálló élménysorozatban vegyenek részt.

Köszöntse a cikk első helyen Sensei Fodor Andrea (4. DAN) kyokushin karatemestert, aki Sensei Gubacsi Attila (3. DAN) táborvezető mellett talán a legtöbbet tett azért, hogy a gyermekek színvonalas oktatásban részesüljenek.


A szeretet tábora – I. rész, beszámoló
A szeretet tábora – II. rész, beszámoló


Andrea tiszteletreméltó munkája a napi edzésekben való részvétel mellett abban is megnyilvánult, hogy nem volt olyan tábori program, amelynek ne lett volna aktív részese. Ez egyébként elmondható a Fujimoto Dojo összes tagjáról és vezetőjéről: tapasztalatuknak, tudásuknak, szervezőképességüknek a HEGYEM nagyon sokat köszönhet, és köszön is.

Pártos Csilla, a HEGYEM anyai nagykövetének jógafoglalkozásai igazi ékkövek voltak a gyémántkemény edzések sűrűjében. Csilla a saját nevével fémjelzett Chili Jóga edzésmódszereit mutatta be a táborlakóknak. Nagykövetünk különös figyelemmel és gondossággal válogatta meg gyakorlatait: mindig azt tartotta szem előtt, hogy az ő mozgásrendszeréből melyek azok az elemek, amelyek hasznos kiegészítői lehetnek a harcművészeti tréningeknek. A gyerekek ámultak és bámultak a jógagyakorlatok láttán, és később saját magukon érezték azok jótékony hatását.

Lázi József (1. DAN) shotokan karatemester példamutató alázattal és lelkesedéssel irányította azokat a gyerekeket, akik a kezei alatt dolgoztak. Fontos és megbízható partnerünk volt, aki egyaránt járatos választott stílusának rejtelmeiben és a néha nehezen mozduló gyerekhad motiválásban is. Elkötelezettsége előtt fejet hajtunk, ahogyan azon munka előtt is, amelyet már több mint egy éve végez a borsodi településeken.

Józsa Barnabás (4. DAN) és Kovács Tibor (3. DAN) magasan jegyzett shotokan karatemesterek több edzést is tartottak lurkóinknak.

Mozdulataik és személyiségük több olyan ajtót is kinyitott, amelyek mögött a legtisztult filozófia és a kifinomult mozgáskultúra legszebb pillanatait láthattuk. Határozott és magabiztos fellépésük okán a gyerekek tanulása borítékolható volt, és mi most erre a borítékra a „Köszönjük!” szót is felírjuk.

Hanshi Adámy István (8. DAN), Magyarország legmagassabban jegyzett kyokushin karatemesterének táborbeli vendégeskedéséről mély tisztelettel mesélünk; a mester egynapos ottléte erővel és energiával töltött fel mindenkit. Elsősorban annak okán, hogy a kyokushin karate lényegét – mind elméleti, mind gyakorlati szinten – kevesen ismerik úgy, mint a negyven éve ennek szellemében tevékenykedő mester.
A foglalkozásain vágni lehetett a csendet; instrukciói és mondatai még most is élénken élnek a gyerekekben.

Hasonlóképpen vannak srácaink Shihan Somogyi Zsolttal (7. DAN) is, aki Adámy mesterrel együtt érkezett a salgóbányai zöldbe. A Shihan sokat tett azért, hogy a gyerekek ne csak csinálják, hanem értsék és tudják is, hogy mit, miért tesznek; tanítási módszere könnyen és élvezetesen mutatta meg az utat, amely minden harcművésznek megmutatja magát, aki igazi harcossá akar válni.

Horpácsik György (4. DAN) kyokushin karatemester állandó résztvevője rendezvényeinknek; együttműködésünk továbbra is azon értékek mentén halad, amelyek már a kezdetben meghatározták kapcsolatunk minőségét. Sensei Horpácsik nagy gyakorlattal rendelkezik a gyermek karatékák nevelése terén, és ennek hol örülnének jobban, mint egy 160 gézengúzt felvonultató táborban?!
A szem rendre igazít, a mozdulat fegyelmet kér, a tudás imponáló.

Németh „Nyiba” Sándor, az egykori olimpikon, birkózó-válogatottunk volt kapitánya és mesteredzője minden pillanatban azt a „módit” kereste, amivel el lehetett kápráztatni a gyerekeket. Nyiba mestere a birkózásnak, de mestere a meglepetéseknek és a showműsoroknak is. Tréngingjein folyamatos és intenzív munkára sarkallta a gyerekeket, és nem hagyott ki egyetlen lehetőséget sem, amellyel bizonyítani tudta a birkózás szépségét és hatékonyságát.

Kiss István, vagyis Pista bá jelenség. Az orosházi birkózóklub edzője a birkózásért él. Pista bá mindenhol ott volt – legyen szó tréningekről, sorversenyekről, egyéb rendezvényről –, és folyamatosan istápolta, irányította a HEGYEM dresszbe öltözött gyermekeit. Legemlékezetesebb „közös” pillanatunk a nagy stílusbemutató volt, ami alatt sokan és sokszor felkapták a fejüket a birkózás dícséretének mondataira. Van is, miért, tessék csak megnézni az olimpiai éremtáblázatokat, a magyar birkózók hány és milyen színű érmekkel dicskedhetnek…

Tóth Zoltán, a Gracie Barra Jiu-Jitsu orgoványi mestere halkszavú, de látványos bemutatót tartott gyermekeinknek. A mi bánatunk és persze az övé is, hogy a stílusa által igényelt eszközpark (lásd: szőnyeg) nem volt kéznél, így csak azokat az elemeket tudta bemutatni, amelyeknek nem „zuhanás” volt vége. Hatalmas elismerés illeti a tanítványait is, akik – a sajátjuktól idegen harmcűvészeti világban is – becsülettel abszolválták az edzéseket.

Utolsó bekezdésekben, nem utolsó sorokban…

Köszönet I.
A HEGYEM köszönetét fejezi ki Sensei Bódi Istvánnak, illetve a Bódi Sportnak a tábor ruháinak elkészítésében nyújtott segítségükért.

Köszönet II.
A HEGYEM személyesen már megtette, de megteszi írásban is: szeretnénk köszönetet mondani minden diplomatánknak, segítőnknek, önkéntesünknek, szülőnknek, aki munkájával hozzájárult a tábor sikerességéhez.
Reméljük, kapcsolatunk továbbra is élő és egészséges lesz.

Mi ebben bízunk, mi ezt akarjuk!