A BUDO jegyében oktatnak az új HEGYEM dojóban

Illusztris pályaművel rendelkező karatemesterrel bővült a HEGYEM családja. Fodor Andrea (4. DAN) mostantól olyan kyokushin karate edzőterem vezetőjének mondhatja magát, ahol több tucat hátrányos helyzetű gyermek tanulhatja meg a fortélyokat. Andrea tanítási metodikája túlmutat a „versenyistállók” szellemiségén: olyan karatékákat nevel, akiknek a mindennapi értékek éppolyan fontosak, mind maga a szeretett harcművészeti stílus.

– Amikor a HEGYEM megalakult, Dr. Gubacsi Attila társalapítóval már beszélgettünk arról, hogy mi is bekapcsolódnánk programba, mivel nálunk is szép számmal jelentkeznek hátrányos helyzetű gyerekek. Később, az egyre mélyülő gazdasági problémákkal párhuzamosan, mind többen jelezték: anyagi gondok miatt már nem tudnak edzésekre járni.

Mi azonban mindenképpen szerettük volna megtalálni a módot arra, hogy ezt a 25-30 gyermeket ne kelljen elküldeni. Annak ellenére, hogy a gyerekek nagyon szeretnek idejárni, a helyi önkormányzat nem segített. Ekkor jött újra a HEGYEM; az egyeztetések, a közös célok definiálása után örömmel álltunk be a mozgalom mögé.

– Hogyan tanítasz?

– Nem kimondottan a versenycentrikus tanításban hiszek. A tanítványaim életkorát tekintve nagy a szórás. A kezdőktől a versenyzőkig, több tudásszinten mozognak a tanítványaim. Abban hiszek, hogy aki gyermekkorban elkezdi a karatét, azt végig tudjuk kísérni a “budo útján”. Természetesen a fejlődéssel együtt jár, hogy a karatéka néha versenyeken is megméreti magát, de nálunk nem a versenyzés, nem a versenyeztetés a cél.

– Akkor mire helyezitek a hangsúlyt?

– A Fujimoto Dojóban egy példás, követendő viselkedési formát, egyfajta életszemléletet látnak, tanulnak a gyerekek. A legfontosabb átadandó értékek közül az összetartást, a családcentrikusságot és a szeretetet említem.

– Apjuk helyett apjuk, anyjuk helyett anyjuk…?

– Nem feltétlenül. Sok gyermek életében hiányzik a klasszikus szülői példa, amit adott esetben egy mester tud kompenzálni. De egy jó mester nem akarja, és – a gyermek szemében – nem is tudja helyettesíteni a szülői törődést. Egyébként érdekes módon sokszor a gyerekeket kísérő szülők, felnőttek is beállnak közénk edzeni… Örömmel mondhatom, hogy most már egész családokkal foglalkozom.

– Azt hiszem, akkor jó helyre kerülnek a gyermekeink.

– Szerencsés helyzetben vagyok, mert én példás közegben élek – a családom mindenben támogat és mögöttem áll. Nálunk abszolút igaz a mondás: „egy mindenkiért, mindenki egyért”. A HEGYEM nagyon beleillik ebbe a szemléletmódba, hiszen megmutatja, hogy a harcművészek is házon, „családon” belül keresik a megoldást a problémákra. Nem feltétlenül csak pénzzel, hanem tettekkel és tanítással segítenek. A gyermekek számára pedig nagyon fontos a “valahova tartozás” érzése, a törődés. Nagyon lényegesnek tartom, hogy az edzéseinken nemcsak a stressz okozta negatív hatásokkal szembesülnek, hanem pozitív, családias közegben tudnak kikapcsolódni.

– Hogyan fogadják a HEGYEM gyerekeket a tanítványaid?

– Hál’istennek a dojónk csapatának összetétele igen sokszínű, de a csapat mégis egységes. A tanítványaim nagyon pozitívan állnak az újonnan érkező gyerekekhez. Tudástól, erőnléttől függően, mindenki megfelelő fizikális és szellemi képzést és törődést kap majd nálunk.


Fodor Andrea (4. DAN) 1986-ban kezdett el karatézni szülővárosában, Cegléden. Később Szolnokon edzett Shihan Furkó Kálmán tanítványaként, majd Budapestre költözött, ahol Hanshi Adámy István tanítványa lett.

Andrea az IBK magyar szervezete, a Magyar Kyokushin Karate Szövetség tagja.

Versenyzőként kezdetben a kumite-re koncentrált, később azonban már a formagyarkolati „ágat” részesítette előnyben. Utóbbiban Európa-bajnoki és Világkupa- érmeket szerzett. Legutóbb a Nyílt Kempo Világbajnokság aranyát gyűjtötte be, szintén formagyakorlatban.

A Fujimoto Dojo a XX. kerületi, Tátra tér 1. szám alatti általános iskola sportcsarnokában található. A „Fujimoto” a „Fodor” név japán megfelelője.