70 éves Büki Péter, a HEGYEM diplomatája

Hetvenedik születésnapját ünnepli Büki Péter, a magyar harcművész társadalom ikonikus tagja, a nyomtatott Magyar Budo alapítója és főszerkesztője, a HEGYEM diplomatája. Boldog születésnapot!

Büki Péter az Új Honvédségi Szemle főszerkesztő-helyetteseként, alezredesi rendfokozattal vonult nyugállományba.
A sportrepülő pilóta életműve, a keleti küzdősportok és harci művészetek magazinja, a Magyar Budo pontosan tavaly ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját.

A közkedvelt magazin története egészen az 1991. évig nyúlik vissza – ez idő tájt kérték fel őt egy újonnan induló küzdősport magazin főszerkesztői teendőinek ellátására, amire nála alkalmasabb embert keresve sem lehetett volna találni.

Büki Péter és fia, Ifj. Büki Péter judomester (5. DAN) a HEGYEM táborban

A Magyar Budo magazin első száma 1994. augusztus végén jelent meg. A fogadtatása rendkívül sikeres volt. Számos jelentős harcművészeti stílus számára nyújtott publikálási lehetőséget, melyeknek korábban szűk megjelenési lehetőségeik voltak a nyilvánosság felé. Az új folyóirat minden hivatalos stílus számára nyitottá vált, miközben a judo is kiemelt terjedelemben szerepelt.

A lapban fórumra lelt gyakorlatilag valamennyi hazánkban elérhető küzdősport és harcművészet. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnokságok, magyar bajnokságok, jelentősebb hazai versenyek eredményei mellett megtalálhatók a sportágakkal kapcsolatos fontosabb hírek, beszámolók, elméleti cikkek, esetenként egy-egy klub, illetve kiváló sportember bemutatása. A sportszakmai és keleti filozófiával összefüggő írások mellett gyakran készülnek interjúk olyan tekintélyes állami, gazdasági vezetőkkel, közéleti személyekkel, akik rokonszenvükkel sokat segíthetnek a “dojok látogatóinak”.

Büki Péter „színrelépése” előtt senki sem hitte a különböző küzdősportok és harci művészetek képviselői közül, hogy Magyarországon életben lehet tartani egy ilyen profilú kiadványt. Hiába születtek korábban hasonló témájú sajtótermékek, nem élték túl az első két-három lapszám kiadását. Bebizonyította, hogy az anyagi nehézségek ellenére kitartó kemény munkával fent lehet tartani a magazint, sőt, egyre többen álltak/állnak a Magyar Budo mellé.

Az újságírót a HEGYEM a 2013-mas, III. Szeretet Táborban kérte fel diplomatájának – azóta még aktívabban segíti és támogatja a szervezetünket.

Köszönjük és gratulálunk a születésnaphoz!